Vruchtbare bodem

Voordat we op grote schaal kunstmest gingen gebruiken, was het algemeen bekend dat je de bodem moet voeden met organische materiaal en dat de bodem de plant voedt.

Tegenwoordig denken we dat je de plant moet voeden. Dit is een manier van denken die een enorme impact heeft gehad op onze levende planeet. Stel je voor wat er zou veranderen als we die misvatting uit de wereld zouden kunnen helpen!

Ik verbaas me er al een tijdje over dat boeren durven te beweren dat zij zorgen voor een vruchtbare bodem, terwijl ik het tegenovergestelde beweer. Maar ik realiseerde me dat zij het uitsluitend over het stikstofgehalte hebben, terwijl ik het over de kwaliteit van het bodemvoedselweb heb. En om een gezond bodemvoedselweb te hebben (en dus gezonde planten en bomen), heb je juist een laag stikstofgehalte nodig. Je kunt niet allebei hebben. U kunt dat ook niet hebben, uw groenten hebben gelukkig heel wat meer mineralen dan alleen stikstof. Kijk maar een in de krant of het journaal, stikstof is een groot probleem. Stel je voor dat uw eten alleen uit stikstof zou bestaan. Je kunt er maar beter niet bij stilstaan. Maar toch: Hoe moeten we het de boeren vertellen? Ik vraag het maar gewoon aan u. Zeg het op een verjaardag op, een bedrijfsborrel of wat u nog meer tegenkomt. Stel het bodemvoedselweg bespreekbaar. Hopelijk komt het inzicht dat we de bodem moeten voeden (en niet de plant) bijzonder snel binnen bij iedereen. De toekomst van alles en iedereen hangt er namelijk van af.

 

Een ding is in ieder geval op de valreep wel weer goed gekomen. De grondwaterstand is weer zoals het zou moeten, in heel Nederland. Gelukkig kan het dus wel.

 

De pinksterdagen heeft in ons huis weer een geoliede machine gewerkt. We hebben weer 114 potjes jam, rabarbermoes en siroop gemaakt. Weer heerlijke verrassingen van moeder natuur, maar dan in een potje. Heerlijk rijp fruit in combinatie of als enkel ingrediënt. Een voorbeeld: pruimen/rode bessenjam. Alsof er een engeltje over je tong pist. We verkopen het lekkere spul via de winkel van de boerderij en als het weer kan op makten en braderieën.

 

Uitbreiding van het assortiment zal volgende week weer plaatsvinden. Zo als het er nu uitziet heb ik volgende week zeker Cherry tros tomaatjes, ook verschillende pepers zullen hun intrede doen. Waarschijnlijk komen er 4 soortjes pepers bij.

De koeling is zo goed als gereed. Het is een mooie koelkast geworden waar je gewoon in kunt lopen om de voorraad neer te zetten en met voldoende licht erin om ook in een koele omgeving de groenten af te wegen voor de pakketten.  

Enthousiast geworden van dit verhaal? Hulp is nog steeds heel welkom.

Wilt u komen helpen? Helpen kan met zaaien, plantjes verspenen, planten in de tuin of tunnel zetten of helpen met het plantklaar maken van de teeltbedden. Met name heb ik nog wel wat hulp nodig op de woensdagen en donderdagen. Een mooie klus die er bovenuit steekt is dat ik nog hulp nodig heb om de biodiversiteit op de tuin te vergroten. Een mooi groot insectenhotel maken is daar een onderdeel van. Wie wil mij daar bij helpen? Een mooi afgebakende klus, misschien is er een handige “Tienus” die dat tot een mooi resultaat kan brengen.

Gewoon bellen naar mijn mobiele nummer: 06-50580685 en we worden het heel snel eens.

Groeten Arend.