Verrassingsbuiltje

Helaas, ze zijn als pop aan ons oog onttrokken.

De rupsen van de Koninginnepage zijn niet meer zichtbaar in de venkelstruiken. Ik schreef eerder dat ik er 6 heb gezien. Dat moet ik toch wat bijstellen want inmiddels zijn er op meerdere venkelstruiken 9 rupsen waargenomen. De rupsen vormen een pop waaruit de mooie vlinder straks uit zal kruipen. Die poppen hebben een plek net in de strooisellaag van de bodem uitgezocht om deze metamorfose te voltrekken. Ik ga niet zoeken om dit proces niet te verstoren. Dat zult u begrijpen. Nu de rupsen niet meer van de venkelstruiken gebruik maken kan ik er weer over beschikken. Ik wil hierbij graag een mooi aanprijzen. Daarin zitten een paar bijzondere smaakmakers voor uw sla of salade. Dit builtje is verder gevuld met veelkleurige bloemblaadjes. De blaadjes kunt u gebruiken om de salade wat kleur te geven, uw bezoek aan tafel een lekkere salade voorzetten met gekleurde verrassingen uit de Vriendentuin.

Ik ben heel blij met de zomer van 2021. De weervrouwen en weermannen hebben het over een gewone gemiddelde Hollandse zomer. Geweldig, ze bestaan nog. Alles groeit als een bezetene. De eerste boontjes zijn al van eigenaar gewisseld en de laatste peultjes uit de eerste bloeiperiode zijn ook al verdwenen. Dank zij de Hollandse zomer en de veelvuldige regen is de peulenhaag weer aan een doorgroei begonnen, dus de laatste peultjes krijgen opvolgers. Er zitten over de volle lengte van de peulenhaag weer volop bloemen in de planten. De eerste boontjes worden uiteraard gevolgd door veel meer, ik zie al bevruchte bloemen in de snijbonen, de paarse sperziebonen hebben al bloemen, ook die zullen zeker goed gaan produceren. De sla heeft de nare gewoonte om bij veroudering een torentje te gaan vormen, daardoor zijn ze minder geschikt voor de verkoop. Er komt zeker wel weer nieuwe aan, te denken aan de romaanse sla, die staat er hel mooi bij dus die gaat u zeker nog te eten krijgen.

Enthousiast geworden van dit verhaal? Hulp is nog steeds heel welkom. Met name hulp met het verspreiden van EM. Want ik denk dat de verspreiding van EM bijdraagt aan het steeds mooier worden van de tuin. De biodiversiteit wordt langzamerhand breder. Elk jaar zie ik weer planten tevoorschijn komen die ik eerder nog niet zag. Een mooie klus die er bovenuit steekt is dat ik nog hulp nodig heb om de biodiversiteit op de tuin te vergroten. Een mooi groot insectenhotel maken is daar een onderdeel van. Wie wil mij daarbij helpen? Een mooi afgebakende klus, misschien is er een handige “Tienus” die dat tot een mooi resultaat kan brengen.

Wilt u komen helpen? Helpen kan met zaaien, plantjes verspenen, planten in de tuin of tunnel zetten of helpen met het plantklaar maken van de teeltbedden. Het verspreiden van EM. Maken van Bokashi, ook een product uit de range van EM. Het aftappen van de Bokashi vaten om er vervolgens de tuin meerdere dagen mee te vernevelen. . Effectieve Micro-organismen, kort gezegd EM, zijn uiterst nuttig. Eigenlijk beheersen ze in positieve zin ons dagelijks leven.

PS: Ik houd u op de hoogte van de datums waar in Workshops ga plannen. Donderdagavond 5 augustus is er nog plaats om deel te nemen aan een workshop. 19.00 uur beginnen we op de tuin en 21.30 uur zijn we zo ver om afscheid te nemen en hebben we uitgebreid met elkaar gesproken over alles wat maar mogelijk is met EM. We hebben het dan over de tuin, uw tuin, de innerlijke mens, de dieren op de boerderij en/of ook de huisdieren. 

Bent u zelf toe aan een vitaliserend inzicht? Ook dan effe bellen, ik kom graag op uw locatie om er meer van te vertellen. 

Gewoon bellen naar mijn mobiele nummer: 06-50580685 en we worden het heel snel eens.

Groeten Arend.