Zaden Oogsten

Zelf zaden telen en oogsten is een bloeiende activiteit. Van sommige planten kan je gemakkelijk zaden vermeerderen en oogsten, van andere planten vraagt het meer kennis en ervaring.

Ik ben in 2019 begonnen met verschillende soorten sla. Deze heb ik in bloei laten komen en omdat ik al had gekozen voor zaadvaste soorten kon ik in de nazomer beginnen met het oogsten van de zaden. Zodoende heb ik nu voldoende om volgend jaar meer dan 1000 kroppen mooie sla te telen. Ook verschillende bloemen zijn als zaad geoogst, kaasjeskruid en stokroos in verschillende kleuren.

De laatste 3 jaar ben ik op de hoogte van gebruik van zaadvaste rassen, voor biodiversiteit in mijn mooie moestuin. Mijn expertise zit in de totale teelt, van eetbaar kropje tot bloeiend gewas, en hoe dit samen speelt met de afweer van schadelijke insecten.

Malva sylvestris – “kaasjeskruid”

Wil je zelf ook beginnen met zaden oogsten dan is de stokroos en het kaasjes kruid een prima startpunt. Laat ook verschillende groente in bloei komen en kijk goed wat er gebeurt zodat je volgend jaar wat uit eigen ervaring kunt putten om te beginnen met zelf zaden oogsten. Bewaar ze in luchtig papier, bijvoorbeeld een filterzakje van de koffie. Nooit in afgesloten potjes want het is nog steeds levende have en dus blijft het ademen.