De vorige nieuwsbrief is alweer lang geleden. Te lang geleden, ook voor mijn doen zit er veel te veel tijd tussen twee brieven. Daar is maar op één manier verandering in aan te brengen, door te gaan schrijven.
Ik schreef in de vorige brief dat ik een paar telefoongesprekken heb gevoerd die erg interessant zijn voor een mooie toekomst. Een bottom-up samenleving / economie is er één van. Die interessante personen om de gesprekken mee te voeren komen met geregelde tussenpozen nog hier op het erf. Maar eerst moet er wel iets geschreven worden wat mij na aan het hart ligt.
“Ons ‘hakuna matata’ idee dat we geen zorgen hoeven te hebben over de dag van morgen is leuk in The Lion King. Maar niet in ons dagelijkse leven.”
Arend Joosten
Zeker niet als je met een bepaalde voorkeur door het nieuws struint. Ik zie geregeld dat er toch redelijk vaak mensen opstaan en hun buurt eens kritisch bekijken en daarmee hun buurtgenoten eens vragen gaan stellen over gebruik van “gewasbeschermingsmiddelen”. Gewasbeschermingsmiddelen ofwel pesticiden die gebruikt worden op sierteelt als lelies, dahlia’s en gladiolen zijn echt niet oké voor een omgeving waar burgers hun leven willen leven. Het gebruik op lelies in Boterveen komt uitgebreid in de krant en ik vind dat meer dan oké. Hier hebben we het over sierteelt maar ik maak me ook zorgen over onze eigen omgeving.
Berijd eens een paar weggetjes in de nabijheid van de boerderij, je ziet toch wel heel erg veel prei staan. Allemaal van gangbare teelt voor de grootgrutters in den lande. In de kraam ligt soms ook prei, van biologische teelt, en dat raak ik aan de straatstenen nog niet kwijt. “Pesticiden waarvan niet eenduidig is of ze een risico vormen voor mens en milieu, zouden uit voorzorg van de markt gehaald moeten worden”, stelt Wageningse hoogleraar Violette Geissen in het bookazine ‘Mooi Eten’. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ons ‘hakuna matata’ idee is leuk in The Lion King. Maar niet in ons dagelijkse leven, lijkt mij. Pas dus op met producten waarin veel gewasbeschermingsmiddelen zitten. Die zitten zeker in:
- Niet-biologisch voedsel: groente en fruit van niet-biologische oorsprong, soja, mais, suikerbieten, buitenlandse tarwe, wijn, alle vlees, zuivel en eieren van dieren uit de bio-industrie.
- Niet-biologische katoen: luiers, maandverband, tampons, wattenschijfjes, kleding, etcetera.
- In de lucht, in de bodem en in ons water: pesticiden verspreiden zich veel verder dan de akkers waarop is gespoten.
We kunnen deze ‘gifdeken’ tegengaan door boeren te steunen die geen of minder pesticiden gebruiken. Hoe meer biologisch we eten, hoe schoner onze leefomgeving wordt. Voedsel kan in heel veel opzichten zo mooi zijn! Voor je gezondheid, maar ook letterlijk om te zien. Onzichtbaar zijn vaak de ingenieuze natuurlijke processen, de passie van de telers / boeren en producenten die erachter zitten. Die verdienen ook een prachtig podium.
Bekijk maar eens het Bookazine ‘Mooi Eten’, van Rineke Dijkinga.
Hoe mooi is het om het verhaal achter je eten te kennen? En te weten hoe je met simpele voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden al iets heel moois kunt doen voor je gezondheid? Hoe je bijvoorbeeld je favoriete quiche elk seizoen een totaal ander uiterlijk, smaak en kleurenpalet kunt meegeven, met wezenlijke voedingsstoffen die je lichaam in elk seizoen nodig heeft?
Sinds 2009 geldt in Europa de verordening dat de consument uit voorzorg niet mag worden blootgesteld aan stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren. In de praktijk wordt hier nagenoeg niks mee gedaan. Het Pesticide Action Network (PAN) heeft 24 bestrijdingsmiddelen op ons voedsel geteld, die de hormoonbalans kunnen verstoren. Nog even terug naar die prei. In en rond Den Dungen staat, in mijn schatting, wel 20 000 kg prei. De gif deken die daar over hangt zal ons postzegeltje aan de provinciale weg naar Gestel en Schijndel echt niet overslaan. De gif deken stoort zich niet aan perceelsgrenzen. En toch doen Carel en ik (en met mij de akkerbouwers waar ik veel producten haal) ons uiterste best om geen middelen te gebruiken om u veilig voedsel te bieden.
Biologisch
Het beste kunnen we kiezen voor biologisch voedsel. Volgens studies kan het overschakelen naar een biologisch voedingspatroon ervoor zorgen dat er geen tot amper nog bestrijdingsmiddelen in de urine zijn te meten. Dat gezegd hebbende, is biologisch ook niet heilig. Biologisch is namelijk niet hetzelfde als onbespoten. In de biologische landbouw zijn ook bestrijdingsmiddelen toegestaan, maar dan geen synthetische. Een groot voordeel is dat biologische bestrijdingsmiddelen vele malen minder toxisch zijn en niet verstorend werken op de hormonale balans. Gelukkig blijken in Europa 99,3% van de biologische producten vrij te zijn van bestrijdingsmiddelen of binnen de veilige marge te vallen.
De laatste tijd lees ik van mooie voorbeelden van een nieuwe boerderij voor Lenteland, een nieuwe telg bij Heerenboeren. Hoe mooi zou het zijn als ons mooie erf, met de vele mogelijkheden, het volgende voorbeeld zou zijn in de pers. Daarover schrijf ik de volgende brief, die duurt dan niet meer zo lang.
Groeten van uw tuinman Arend Joosten. Wil je contact of iets weten: bel me …. 06-50580685.