De laatste tijd lees ik van mooie voorbeelden van een nieuwe boerderij voor Lenteland, een nieuwe telg bij Herenboeren.
De gerealiseerde boerderijen en de laatste aankoop in planning van Lenteland:
- Strackxhoeve, de allereerste Lenteland boerderij staat in België, gemeente Laakdal. Deze boerderij van 7 hectare wordt gerund door de boeren Brent en Jolien.
- Erve Kiekebos, Erve Kiekebos is de eerste Nederlandse Lenteland boerderij: een voormalig melkveebedrijf van ruim 18 hectare in het Gelderse Empe.
- ’t Sierveld, De derde Lenteland boerderij is ‘t Sierveld. Deze prachtige boerderij met 15 hectare grond ligt in Mechelen, in het Limburgse heuvelland.
- ’t Gagel, De nieuwste Lenteland boerderij ‘t Gagel ligt in Lochem, Gelderland. Deze boerderij, waarvan de overdracht gepland is in december 2023, is 46 hectare groot.
Vier prachtige boerderijen waar al families lang geboerd is, veelal met veeteelt en melkerij. Een erf ook waar ik mooie herinneringen aan heb. Ik ben opgegroeid op een mooie boerderij in het zuidwesten van de provincie Drente. Een boerderij met rieten kap, een erf waar nog paardentraxie gemeengoed was. Paardentraxie, ja u leest het goed, alle zware werk werd door een paard verricht. Dus 1 paardenkracht, en niet de stalen rossen van tegenwoordig met wel 400 of meer paardenkrachten.
Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Een Herenboerderij is het eigendom van een coöperatie van 250 huishoudens, die onderling de oogst verdelen. Als coöperatielid van een natuurgedreven Herenboerderij neem je dus de regie over je eigen voedselproductie. Een Herenboerderij anno 2023 is een gemengde boerderij van 20 hectare die groente, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees levert. De grond wordt langdurig gepacht. Elke boerderij heeft 1 tot 3 professionele boeren in, al of niet part-time, loondienst. Coöperatieleden worden aangemoedigd om mee te werken op de boerderij. Er zijn er nu al 18 werkzaam. 9000 monden worden er gevoed.
Dan het erf van Carel van Acht, ‘A2A2 de Puurste Zuivel‘ waar ik sinds najaar 2022 een verkoopplek heb en sinds voorjaar 2023 de tuin aan het opstarten ben met een bedekking van houtsnippers. Veelvuldig gebruik van Bokashi, een uit Japan afkomstig vitaliteits programma met Effectieve Micro-Organismen die ons hele leefmilieu positief gaan beïnvloeden. Op dat erf is het een komen en gaan van consumenten. Ik zie veel nieuwe gezichten die enthousiast zijn. Nu nog hopen de ze terug blijven komen.
Gezien het enthousiasme bij de lentelandboerderijen en de boerderijen van Herenboeren zijn het niet de kilometers tot het erf. Zoveel beschikbare hectaren met een beschikbare boerderij erop zijn niet te vinden in de bebouwde kom of daar vlakbij in de buurt. Toch zijn er op elk bedrijf 250 gezinnen die met hun inleg en omzet een boer in het levensonderhoud voorzien. Zelfs meer dan dat, de boer / tuinder wordt zelfs door een heel leger van medetuinders vergezeld om de taken op het veld wat te verzachten. Hebt u nog mogelijkheden om ook de tuinderij en de verwerking van producten naar de potten te ondersteunen, ik hoor u graag.
Eerder schreef ik al:
Ik geef een voorbeeld van wat er kan gebeuren als je Bottom-Up gaat werken. Zeg eens, wat zou er gebeuren als we met heel veel samen de boodschappen gaan halen bij de lokale boeren en tuinders. Zouden we een kleine 10% van de omzet van de supermarkt naar de lokale boer en tuinder kunnen verleggen? Als dat kan dan vermoed ik dat er bij de grootgrutters in den lande een pleuris uitbreekt, hun kosten van huisvesting, vervoer en energie blijven grootdeels gelijk met nu, maar de omzet keldert giga. Ik vermoed dat het gros van de aandeelhouders behoorlijk begint te piepen want hun portemonnee gaat zeker zeer doen.
Arend Joosten
Ik zie steeds vaker dat de consument bewust keuzes gaat maken en de weg zoekt naar lokale boeren en tuinders. Een mooie ontwikkeling. Ik ben er natuurlijk blij mee en zie jullie dan ook graag nog frequenter op ons erf om een en ander in te kopen. Voor allen die vinden dat mijn motto niet van deze tijd is dan toch een mooi vooruitzicht. Er moet nog veel water door de Rijn voordat het gerealiseerd is, maar toch, ik ben druk doende om Zuid Europees voedsel hier heen te halen. Citrus, Gember en Geelwortel, Avocado, Zongerijpte droge kruiden. Dat kan nu al maar dan voor de portemonnee van de groothandel en niet de portemonnee van de boer die het eigenlijk verdient. Ik ga betrekken rechtstreeks van een boerenerf in Zuid Spanje.
Ik ga vanavond een poosje op vakantie, ik ben ruim 3 weken weg. Mijn dochter Annelieke heeft de knowhow van vader nodig om haar plek offgrid in te richten. Samen met haar man zijn ze in de weer om in Zuid Zweden een oud stulpje weer nieuw leven in te blazen. Ik ga ze een paar weken helpen en mijn kennis bij hen kundig maken.
Groeten van uw tuinman Arend Joosten. Wil je contact of iets weten: bel of WhatsApp me:
06-50580685