De Bokashi bult

De bokashi bult is inmiddels op de tuin uitgereden. Ik heb vorig jaar met veel spierkracht van vrijwilligers en dagbesteders een royale lasagne bult gemaakt. Daarin hebben we veel resten van het grasland en de omliggende terreinen gebruikt. U denkt dan aan grote partijen ridderzuring, Jacobskruiskruid, distels en brandnetels. Die zijn vorig zomer overgebleven van het hooien. We halen na het maaien de dikke en onbruikbare stelen/stengels uit het gemaaide gras alvorens te gaan schudden om het hooi te maken. Dat onbruikbare materiaal heb ik in de Bokashi weer bruikbaar gemaakt door het via fermentatie in een grote bult weer bruikbaar te maken. Je waardeert dan de onbruikbare resten (C) Koolstof op middels een fermentatie procedé. In dat procedé maken we gebruik van Effectieve Micro-organismen, een zeer veelzijdig bruikbare groep micro-organismen om een positieve zwaai aan je omgeving te geven. Die bult is dus nu op de tuin terecht gekomen. Dat is prachtig spul geworden. We hebben het tijdens het uithalen nog wat verder verkleint en naar de nieuwe teeltbedden achter op de tuin gebracht. Daar heb ik nog wel behoefte aan een ruige bedekking. (koolstof) 

Uitbreiding van het assortiment is gerealiseerd. Er zijn Cherry tros tomaatjes, ook verschillende pepers hebben hun intrede gedaan. Er zijn 4 soorten/kleuren pepers bij. Ik heb Rode Chilipepers, Gele Chilipepers, Rode Habanero pepers en Gele Habanero pepers.

De koeling is zo goed als gereed. Het is een mooie koelkast geworden waar je gewoon in kunt lopen om de voorraad neer te zetten en met voldoende licht erin om ook in een koele omgeving de groenten af te wegen voor de pakketten.  

Enthousiast geworden van dit verhaal? Hulp is nog steeds heel welkom.

Wilt u komen helpen? Helpen kan met zaaien, plantjes verspenen, planten in de tuin of tunnel zetten of helpen met het plantklaar maken van de teeltbedden. Met name heb ik nog wel wat hulp nodig op de woensdagen en donderdagen. Een mooie klus die er bovenuit steekt is dat ik nog hulp nodig heb om de biodiversiteit op de tuin te vergroten. Een mooi groot insectenhotel maken is daar een onderdeel van. Wie wil mij daar bij helpen? Een mooi afgebakende klus, misschien is er een handige “Tienus” die dat tot een mooi resultaat kan brengen.

Gewoon bellen naar mijn mobiele nummer: 06-50580685 en we worden het heel snel eens.

Groeten Arend.